Pizza ricotta e pistacchi

Pizza clasică cu șuncă, îmbogățită cu brânză ricotta cremoasă și fistic copt, crocant. Adaăugarea unor ingrediente speciale pe pizza, după coacere, este o metodă tradițională care are drept scop punerea lor în evidență.

Pregătire: 1h 15 min

Ușor

Pizza ricotta e pistacchi

Pregătire: 1h 15 min

Ușor

Ingrediente:

  • 420 g făină de grâu
  • 240 g apă
  • 110 g ulei de măsline extra virgin
  • 150 g brânză ricotta
  • 4 g ardei chili
  • 15 g busuioc proaspăt
  • 250 g mozzarella
  • 150 g șuncă de Parma
  • 180 g ceapă
  • 8 g zahăr
  • 8 g usturoi
  • 12 g sare
  • 35 g fistic
  • 15 g drojdie cubuleț
  • 700 g passata de roșii (piure)

Modalitatea de preparare:

  1. Adaugă în cană 420 grame de făină tip 00 (eventual tip 450), 15 grame de drojdie proaspătă (opțional 1,5 lingurițe de drojdie uscată), 1 linguriță de zahăr și 240 grame de apă. Frământă 3 minute la viteza de 8 rotații revers.
  2. Adaugă 3 linguri de ulei de măsline și 1 linguriță de sare. Frământă 1 minut la viteza de 8 rotații revers. Lasă în cana închisă pentru 20 minute. Frământă din nou 1 minut la viteza de 8 rotații revers.
  3. Pregătește 2 boluri de mărime medie (cu volum min. 1 l fiecare). Unge fiecare bol cu 1/2 lingură de ulei de măsline. Transferă câte jumătate din cantitatea de aluat și acoperă cu un șervet. Lasă cel puțin 40 de minute. Spală și usucă bine cana.
  4. Adaugă în cană 180 grame de ceapă curățată și tocată în bucăți mai mici, 2 căței de usturoi curățați și 1/4 ardei chili (opțional). Toacă timp de 10 secunde la viteza 10 rotații. Adună cu spatula de pe pereți spre baza cănii.
  5. Adaugă în cană 70 grame de ulei de măsline extra virgin, prăjește fără dop timp de 7 minute la 115°C la viteza 4 rotații revers.
  6. Montează agitatorul. Adaugă în cană 700 grame de passata de roșii, 1 linguriță rasă de zahăr și 1 linguriță rasă de sare. Lasă la gătit fără dop 12 minute la 110°C la viteza de 3 rotații.
  7. Scoate agitatorul. Adaugă în cană frunzele de busuioc din 1/2 legătură mică. Toacă 5 secunde la viteza 6 rotații.
  8. Formează aluatul de pizza (până la un diametru de aprox. 30 cm), întinde și/sau formează pe o foaie de hârtie de copt, pe care ai presărat griș durum sau făină obișnuită, apoi pune deasupra sosul și mozzarella ruptă în bucăți mai mici.
  9. Încălzește în prealabil cuptorul, selectează temperatura maximă posibilă (optim 250-300°C) folosește funcția încălzitor inferior + termo-circulare. Introdu întotdeauna pizza în cuptorul încins. Cu cât este mai mare temperatura, cu atât va fi mai scurt timpul de coacere și mai bun efectul final. Timpul de coacere variază între 5 și 8 minute.
  10. Cel mai bine să coci pizza pe o piatră încinsă sau dacă nu ai o piatră pentru copt, pune pizza direct pe baza cuptorului. În ambele cazuri, transferi aluatul format pe hârtie, prinzând de hârtia care iese în afară (aici sunt utile 4 mâini), cu grijă în timpul introducerii, pentru a nu te frige. O metodă bună este și tragerea hârtiei cu pizza de exemplu pe un tocător mare, apoi de pe tocător pe piatră sau pe baza cuptorului (împreună cu hârtia).
  11. Servește imediat după preparare. Înainte de servire, adaugă și prosciutto cotto ruptă în bucăți mai mici, porții mici de brânză ricotta și presară fistic mărunțit.